vrijdag 22 december 2023

Neem me mee

Neem me mee is een nieuwe drama komedie geregisseerd door Will Koopman, de regisseur van Gooische vrouwen en De verbouwing. Zes 70-plussers, die elkaar niet kennen, gaan samen op reis naar Zuid-Frankrijk. Reisleider Thijs (Minne Koole) moet de chagrijnige ouderen met elkaar te vriend zien te houden tijdens de reis.
Na mate de reis leren de ouderen dat ze toch veel gemeen hebben met elkaar. Ze merken namelijk veel gelijke passie en ergernissen te delen. Zo weten ze toch onverwacht nieuwe vriendschappen te maken en samen deze reis vol avonturen af te leggen. Met deze film spelen ze goed in op de actualiteit waar sommige ouderen zich tegenwoordig best eenzaam en alleen kunnen voelen. Oude vrienden zijn na mate van jaren toch wat uit elkaar gegroeid, familieleden hebben minder tijd voor ze, of hun gezondheid werkt ze tegen. Jongeren die het voor hun werk of het als vrijwilligerswerk doen, proberen het leven van ouderen wel aangenamer te maken. Hiervoor moeten ze de ouderen wel eerst eren kennen, om uiteindelijk een goede band te krijgen. De castleden zetten hun personages ook op goede, geloofwaardige manieren neer. Zo komen ze eerste meer onzeker, of geïrriteerd over, maar later in de film veranderen hun persoonlijkheden nadat ze elkaar echt leren kennen.

Bon Bini: Bangkok Nights

Bon Bini: Bangkok Nights is een nieuwe spin-off van de Bon Bini Holland filmserie. Deze film is geregisseerd door Pieter van Rijn, die ook de derde Bon Bini Holland heeft geregisseerd. Om FC Kip uit te breiden, weet Ping Ping (Phi Nguyen) Judeska (Jandino Asporaat) over te halen om een lening af te sluiten bij zakenmagnaat Lo-Pei (Kwok One). Na deze deal gesloten te hebben, leren ze dat ze de kleine letters niet goed hebben doorgenomen, waardoor ze alles kwijt zijn geraakt. Om alles terug te krijgen, reist het FC Kip team af aar Bangkok, om alles weer terug te krijgen.
Met deze nieuwe Bon Bini film brengen ze een nieuwe locatie en wat lichte nieuwe komedie. Verder valt de film wel weer wat in herhaling vergeleken de andere films uit de filmserie. Zo kan deze film leuk blijven voor fans van de filmserie, maar deze zouden ook gewoon een eerdere film uit de filmserie terug kunnen kijken, voor een gelijke ervaring. De komedie bestaat zo weer uit spoof komedie, waar ze scenario van andere bekende films speels op gelijke, maar meer speels belachelijke manieren neerzetten. Ditzelfde soort komedie werd bijvoorbeeld ook in de Scary Movie filmserie gedaan. Verder zitten er weer stereotyperende grappen in, die bepaalde groepen wat belachelijk maken.

vrijdag 15 december 2023

De Tatta’s 2

De Tatta’s 2 is het vervolg van de eerste Tatta’s film van vorig jaar. Dit vervolg is weer geregisseerd door Jamel Aattache, die ook het eerste deel heeft geregisseerd. Na hun inwijding in de nieuwe buurt, krijgt de familie Van Kampen net zoals alle andere inwoners van de buurt te horen dat de wijk wordt bedreigd gesloopt te worden. De buurt zou namelijk te verouderd en onveilig zijn, hierom wil de buurtgemeente deze omtoveren tot een meer moderne en veiligere locatie.
Deze plannen gaan alleen wat in tegen de cultuur en gewoontes, die de buurtbewoners zelf van hun buurt gemaakt hebben. De familie van Kampen probeert dit samen met de andere buurtbewoners te voorkomen, maar wanneer opa Richard (John Buijsman) zich bij de familie moet inwonen, raakt de balans in de strijd de buurt te behouden wat verloren. De beginnende schrijvers van het eerste deel behielden door hun gebrek aan schrijfervaring een wat standaard komedie waarin de grappen wat aan voorspelbare, of herhaaldelijke kanten bleven. Na een jaar hebben ze zich iets meer ontwikkeld, maar helaas niet genoeg om echt iets bijzonders van dit vervolg te maken. Ze hebben de situatie waar de personages zich nu in bevinden wel wat aangepast. De familie van Kampen moet nu samenwerken met de originele buurtbewoners, om de buurt te behouden zoals ze deze zelf willen hebben. Ondanks deze aanpassing valt de film verder wel wat in herhaling zoals bijvoorbeeld bij de komedie aspecten. Zo blijft de komedie helaas weer meer aan een bekende kant en doet verder simpelweg wat denken aan het eerste deel. Bij dit vervolg hebben de castleden wel de kans gekregen, om hun personages uit het eerste deel verder op te bouwen. De meeste krijgen hier helaas door het mindere scenario weinig tot geen kansen voor. In plaats van een binnen een jaar het script af te hebben voor dit vervolg, hadden de schrijvers beter naar het verhaal kunnen hebben gekeken en deze verder wat meer hebben uitgewerkt. Zo lijkt het net alsof het gewoon met behulp van een A.I. systeem zoals ChatGPT is bedacht. Dit vervolg geeft verder weinig kansen, om de personages te doen evolueren sinds het eerste deel. Als ze nog een vervolg maken van deze filmserie hebben de schrijvers hopelijk een beter uitgewerkt verhaal met meer unieke ideeën en grappen. Dan In plaats van dat deze volgden jaar ook afgerafeld om te toveren in een derde deel.