maandag 25 maart 2024

De terugreis

De terugreis is een nieuwe drama komedie geregisseerd en deels geschreven door Jelle de Jong, regisseur van de eerste Bon Bini Holland en Weg van jou. Jaap (Martin van Waardenberg) is al bijna 50 jaar samen met zijn partner Maartje (Leny Breederveld). Jaap is met de jaren ook iets meer verbitterd geworden en Maartje lijdt steeds meer aan dementie. Ondanks deze tegenslagen besluiten de twee toch om naar Spanje te gaan, om een oude vriend te bezoeken.
Met deze film tonen de regisseur en medeschrijver dat Nederlandse film niet altijd eenzelfde soort romantisch komedie hoeven te zijn, maar er ook ruimte is voor meer serieuze drama komedies zoals deze. Begin deze maand kwam zo bijvoorbeeld de film Buenas Chicas uit met personages die ook naar Spanje reizen, maar dan als een bekende en gevuld met clichés standaard romantische komedie eindigde. Het is mooi om te zien dat een film als de terugreis laat zien dat er toch ook andere soorten films uit Nederland kunnen komen. In deze film gaat het ook meer over een ouder echtpaar, die samen een hele levensgeschiedenis achter zich hebben en nog met zich meedragen. Zo zijn het ook wat interessantere personages om te blijven volgen voor een ongeveer anderhalf uur. Door de beperkte speeltijd gaat de balans tussen drama en komedie soms wel wat verloren en lijken de regisseur en medeschrijver niet altijd precies te weten welk van de twee genres ze het meeste naar voren moeten brengen. Ondanks dit weten Martin Waardenberg en Leny Breederveld verder hun rollen wel goed neer te zetten in de film. Martin komt goed over als een meer nukkige, oudere man die het liever rustig aan doet, maar wel een vleugje droge humor met zich mee draagt. Leny speelt dan een meer vrolijke oude dame, die nog van alles wil proberen, maar wel aan een beginnende vorm van dementie lijdt, waardoor ze niet altijd precies meer weet wat ze doet, of moet doen. Dit kan voor komische momenten zorgen, maar kan verder ook wat zorgelijk overkomen, want dementie zou niet echt iets moeten zijn waar je altijd om zou moet kunnen lachen.

maandag 11 maart 2024

Buena’s Chicas

Buena’s Chicas is een nieuwe romantisch komedie geregisseerd door Pim van Hoeve, regisseur van Gek van Oranje. Junior advocaat Billie (Susan Radder) heft een belangrijke zaak verpest en dreigt nu ontslagen te worden. Om dit te voorkomen gaat ze naar Spanje waar ze eigenlijk cliënten probeert te helpen, om aan grond te komen voor hun plannen er een golfresort neer te kunnen zetten. Als ze hierin weet te slagen, heeft ze een grotere kans haar baan te behouden. Toch wordt alles haar moeilijker gemaakt dan ze eerst had verwacht, helemaal wanneer ze haar Ex Rogier (Thijs Boermans) ook in Spanje treft.
Net zoals Februari, die begon met de Nederlandse romantisch komedie verliefd op Bali begint de maand maart met Buena’s Chicas. Ondanks dat er in beide films verschillende dingen gebeuren zoals de oorzaak van de reis naar een nader land gebeuren er verder toch wel weer vele clichés momenten en dingen die in vele romantische komedies ook naar voren komen. In deze film zitten wel wat te veel toevalligheden zoals bijvoorbeeld dat het hoofdpersonage naar een plaats in Spanje reist en hier heel toevallig ook haar ex tegenkomt. Naast deze toevalligheden komen de andere dingen in deze anderhalf uur verder ook wat te geforceerd over, waardoor alles uiteindelijk meer zo geloofwaardig overkomt. De vriendinnen die samen naar Spanje reizen komen wel leuk over als vriendinnen, maar weten uiteindelijk niet echt bijzonder genoeg over te komen dat ze de film uniek weten te maken vergeleken de vele andere Nederlandse romantische komedies.